Blockchain Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blok zinciri adı verilen bir dönüm noktası teknolojisi sayesinde, yüksek işlem ücretleri nedeniyle problem yaşamadan artık küresel olarak para gönderip alabilirsiniz.

1 yıl önce / okuma suresi: 3 dk

Blockchain Teknolojisi Nedir , Teknoloji dünyası son yıllarda hızlı bir ilerlemeye sahne oldu. Modern teknolojinin yardımıyla artık süreçleri ve programları tamamlamak sadece birkaç saniye sürmektedir.

Bankacılık, yatırım veya kripto para birimine yoğun bir ilginiz varsa, o zaman kesinlikle blockchain terimiyle karşılaşmışsınızdır. Bu içerikte size Blockchain Teknolojisi Nedir ve çeşitli blockchain uygulamaları için kapsamlı bir rehber hazırladık. Hadi isterseniz blockhain ne demek detaylıca açıklayalım.

Blockchain Teknolojisi Nedir ?

Blockchain bir kavram olarak karmaşık görünebilir fakat anlaşılması oldukça basittir. Bir tür veritabanından başka bir şey değildir. Blok zinciri, tek bir varlığa ait olmayan bir bilgisayar kümesi tarafından yönetilen, zaman damgalı bir dizi değiştirilemez veri kaydıdır. Tüm bu veri blokları, kriptografik ilkeler (yani zincir) yardımıyla güvenli hale getirilir ve birbirine bağlanır.

Blockchain Neden Bu Kadar Popüler ?

Blockchain, kolay işlevselliği ve şeffaflığı nedeniyle son yıllarda oldukça popüler bir kavram haline geldi. En iyi yanı, blockchain teknolojisinin merkezi bir otoriteye sahip olmamasıdır. Bilgilerin herkesin görmesine açık olduğu için paylaşılan ve değiştirilemez bir defterdir.

Bununla birlikte, her teknolojinin artıları ve eksileri vardır ve blockchain ile de aynıdır. Bu çığır açan teknolojinin avantajlarına ve dezavantajlarına bir göz atalım. bu sayede Blockchain Teknolojisi Nedir sorusunun yanıtını vermiş olduk.

Blockchain Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blockchain Teknolojisinin Avantajları

  • Teknik arızalara karşı direnç: Blok zinciri verileri, sistemi ve verileri kötü niyetli saldırılara ve teknik arızalara karşı dirençli kılan dağıtılmış bir düğüm ağında depolanır. Her düğüm, veritabanının bir kopyasını çoğaltır ve depolar, böylece tek bir hata noktası olmaz.
  • Finansal kayıtların saklanması: Veriler bir blok zincirinde saklandıktan sonra, onu tersine çevirmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, blok zinciri teknolojisi, her değişiklik izlenip halka açık bir deftere kaydedildiği için finansal verileri depolamak için idealdir.
  • Maliyeti düşürür: İşlemler, madencilik olarak bilinen bir süreçle doğrulandığından, blok zinciri teknolojisinde bir aracı taraf içermez. Bu, genel maliyetleri ve işlem ücretlerini azaltır.

Blockchain Teknolojisinin Dezavantajları

  • %51 saldırıları: Blok zincirinin algoritması güvenli ve kusursuz olmasına rağmen, bu ağa karşı gerçekleşebilecek bazı potansiyel saldırılar vardır. En çok konuşulan saldırı olasılıklarından biri, bir varlığın ağ hash gücünün %50’sinden fazlasını kontrol etmeyi başarması durumunda gerçekleşebilecek %51 saldırısıdır. Bugüne kadar böyle bir saldırı yaşanmamış olsa da, olma olasılığı da yadsınamaz.
  • Verileri değiştirmek zor: Herhangi bir veriyi blok zincirine girdikten sonra değiştirmek çok zordur.
  • Açık anahtarlar: Blok zincirinin bir diğer dezavantajı, kullanıcılara kripto para birimleri üzerinde sahiplik vermek için ortak anahtarları kullanmasıdır. Blok zinciri adresinin özel bir anahtarı vardır fakat bunun gizli tutulması gerekir; kullanıcı özel anahtarını kaybederse, parasını kaybeder ve daha sonra bu konuda pek bir şey yapılamaz.
  • Depolama: Blockchain defterleri zamanla devasa hale gelebilir. Bir bitcoin zinciri 200 GB depolama alanı gerektirir. Defter çok büyürse bu, düğüm kaybına yol açabilir.

Blockchain Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blockchain Nasıl Çalışır ?

Blockchain Nasıl Çalışır , Blok zincirine ilişkin bilgiler, esasen paylaşılan ve uzlaştırılan bir veritabanı biçimindedir. Veritabanı tek bir yerde saklanmaz, bu da kayıtları herkese açık ve kolayca doğrulanabilir hale getirir. Bu bilgilerin merkezileştirilmiş bir sürümü olmadığı için bir bilgisayar korsanlığı olayı uzak bir olasılıktır. Veriler aynı anda milyonlarca bilgisayar tarafından barındırıldığı için internetteki herkes tarafından erişilebilir.

Uyarı: bilenyazar.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması bilenyazar.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. bilenyazar.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.