Stop Loss Nedir ve Stop Loss Nasıl Yapılır?

1 yıl önce / okuma suresi: 4 dk

Stop Loss Nedir ve Stop Loss Nasıl Yapılır? kripto para piyasasında aracı kurumlar, yatırımcıların hisse senedi alıp satması için çeşitli hisse senedi emir türleri uygular. Bu emir türlerinin çoğu, komisyoncuya, bir yatırımcının bir hisse senedini istenen (veya daha iyi) bir fiyattan satın alma veya satma tercihini belirtir. Diğer emir türleri, yatırımcıların alım satımlarda kayıp riskini azaltmalarını sağlar. Stop-loss emri, bir yatırımcının hisse senedi ticaretini tetikleyen bir fiyat limiti belirleyerek hisse senedi pozisyonundaki potansiyel kaybı sınırlamasını sağlayan bir hisse senedi emri türüdür.

Stop-loss emri, hisse senedinin fiyatı belirli bir değere ulaştığında bir hisse senedinin satışını (veya kısa bir pozisyonu kapatmak için satın alan yatırımcıların satın almasını) tetikler. Yatırımcılar, hisse senedi fiyatı stop-loss emri tarafından belirlenen tetikleme fiyatına ulaştığında, hisse senetlerini otomatik olarak satmak (veya kısa pozisyonları kapatmak) için stop-loss emirleri oluşturur.

Stop Loss Nedir – Detaylı Stop Loss Örneği

Yatırımcılar, yeni pozisyonlardaki kayıplarını sınırlamak için genellikle zararı durdurma emirlerini kullanırlar. Diyelim ki bir yatırımcı, ilk halka arzını (IPO) hisse başına 25 dolardan yakın zamanda tamamlayan bir şirketin yeni ve sıcak bir teknoloji hissesinden 100 hisse satın aldı. Bu hisse alımındaki potansiyel kaybı sınırlamak için yatırımcı, satın alma fiyatının %20 altında, hisse başına 20$’a eşit olan bir zararı durdurma emri belirler.

Çok sıcak teknoloji hissesinin fiyatı 20 dolara düşerse, bu yatırımcının zararı durdurma emrini tetikler. Yatırımcının komisyoncusu, hisse senedini tam olarak 20 $ tetik fiyatında olabilen ancak hisse senedi fiyat hareketlerinin doğasına ve zamanlamasına bağlı olarak çok daha düşük olabilen geçerli piyasa fiyatından satmaya devam eder.

Stop Loss Nedir ve Stop Loss Nasıl Yapılır

Stop Loss Nasıl Yapılır?

Kullanıcılar stop loss nasıl yapıldığını öğrenmek istiyor. Kullanıcıların belirlediği şartlar sağlandığı zaman aktive olan stop-loss işlemleri sayesinde piyasayı takip etmelerine gerek kalmıyor. Bu zamanlarda otomatik olarak işlem tahtalarına ilettikleri emirler uygulanabilir. Stop Loss emirlerini vermeden önce ATR olarak bilinen (Average True Range) grafik değerlendirmeleri yapmanız piyasa tarafından önerilir.

Grafikte ki çalışmalara oranla, ATR oranları belirlenir. Bu sonuçlar sonrasında ise stop-loss emrinin uygulanacağı alanlar analiz edilerek doğru yer tespit edilmeye çalışılır. Bu sayede sistem tamamen otomatik olarak, sizler için doğru noktayı tespit ederek verdiğiniz emri aktif hale getirir.

Stopp Los Emrinin Avantajları

Yatırımcılar, beklendiği gibi performans göstermezlerse hisse senedi pozisyonlarından çıkmak için disiplinli stratejilerin bir parçası olarak zararı durdurma emirlerini kullanırlar. Stop-loss emirleri, yatırımcıların önceden belirlenmiş satış kararları vermelerini sağlayarak, duygularının yatırım kararlarını etkilemesine izin vermemelerine yardımcı olur.

Zararı durdur emrinin diğer avantajları şunlardır:

  • Brokerler, stop-loss emirleri oluşturmak için ücret almazlar (bazıları hala gerçek işlemlerden komisyon talep eder), bu da onları yatırımlardaki kayıpları sınırlamak için esasen ücretsiz bir sigorta poliçesi yapar.
  • Stop-loss emirlerinin rutin kullanımı, yatırımcıların kaybedilen hisse senetlerini satma konusunda daha disiplinli olmalarına yardımcı olur.

Stop Loss Nedir ve Stop Loss Nasıl Yapılır

Stop-loss emrinin dezavantajları

Stop-loss emirlerini kullanmanın dezavantajları vardır. İlk olarak, bir stop-loss emri oluşturmak, yatırımcının kaybını alış fiyatı ile önceden belirlenmiş satış fiyatı arasındaki farkla sınırlamaz. Örneğin bir şirket, piyasa kapandıktan sonra hayal kırıklığı yaratan kazançlar bildirirse, bir sonraki işlem gününün başlangıcında hisse fiyatı, bir yatırımcının zararı durdurma fiyatının oldukça altında olabilir.

Stop-loss emirlerinin bir başka potansiyel dezavantajı, hisse senedi fiyatı, hızlı bir şekilde toparlanmadan önce tetikleme fiyatının sadece biraz altına düşse bile, bir hisse senedi satışını tetikleyebilmeleridir. Bir hisse senedinin fiyatı değişkense veya diğer yatırımcılar tarafından kısa bir satmaya neden olan başka bir olay meydana gelirse, bu bir yatırımcının zararı durdur emrini tetikleyebilir.

Son olarak, keskin piyasa düşüşleri sırasında, riskten korunma fonu operatörleri gibi sofistike yatırımcılar bazen zararı durdurma emirlerinin varlığından yararlanmaya çalışırlar. “Avlamayı durdur” olarak bilinen tüccarlar, kayıpları durdurma emirleri selini tetiklemek amacıyla fiyatları düşürmek için zaten düşüşte olan hisse senetlerini kısa devre yapıyor. Bu yatırımcılar daha sonra, beklenen bir toparlanmadan kâr etmek için aynı hisse senetlerini satın almaya başlarlar.

Yatırımcılar neden stop-loss emirlerini kullanıyor?

Yatırımcılar, hisse senedi pozisyonlarındaki kayıplarını sınırlamak ve portföy risklerini azaltmak için öncelikle stop loss emirlerini kullanırlar. Stop-loss emirleri faydalı olsa da, her zaman istendiği gibi çalışmadıklarını anlamak önemlidir.

Uyarı: bilenyazar.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması bilenyazar.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. bilenyazar.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Tüm Yorumlar

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.