Defi Nedir? Decentralized Finance

Defi Nedir Kısaca, Merkezi olmayan finans veya 'DeFi', bir merkez bankasının veya devlet kurumunun finansal işlemleri onaylaması ihtiyacını teorik olarak ortadan kaldıran, gelişmekte olan bir dijital finansal altyapıdır.

1 yıl önce / okuma suresi: 3 dk

Defi Nedir, Kripto Para piyasasının günlük hayatımızda yerini aldığı zamanlardan beri teknolojinin geliştiğini gözle görülür derecede fark edebiliyoruz. Bitcoin’in değer kazanmasından sonra çıkan altcoin ve diğer kripto projelerinin altyapısını güçlendirmek için gelişmiş teknolojiler geliştiriliyor. Bunlardan biri olan merkeziyetsiz borsa adını alan defi nedir ve defi’nin fiziksel bankalardan farkı nedir bundan bahsedeceğiz.

Defi Nedir?

Merkezi olmayan finans veya ‘DeFi‘, bir merkez bankasının veya devlet kurumunun finansal işlemleri onaylaması ihtiyacını teorik olarak ortadan kaldıran, gelişmekte olan bir dijital finansal altyapıdır. Birçok kişi tarafından yeni bir finansal hizmet inovasyonu dalgası için bir şemsiye terim olarak kabul edilen DeFi, bir ağdaki tüm bilgisayarların (veya düğümlerin) birbirine bağlanmasını sağlayan blok zinciri (Bitcoin’in temel aldığı merkezi olmayan, değişmez, halka açık defter) ile derinden bağlantılıdır. işlem geçmişinin bir kopyasını tutun. Buradaki fikir, tek bir varlığın bu işlem defteri üzerinde kontrol sahibi olmadığı veya değiştiremeyeceğidir.

DeFi olarak tanımlanabilecek finansal hizmetlerin çoğu, üzerinde diğer blockchain uygulamalarının oluşturulmasına izin veren bir platform görevi gören ikinci en büyük kripto para piyasası olan Ethereum ağında bulunabilir (Ethereum’un kripto para birimi Ether kullanılır). işlem maliyetlerini ödemek için).

Merkezi olmayan uygulamaları veya dApp’leri kullanarak, iki veya daha fazla taraf, aracıların katılımı ve maliyetleri olmadan blok zincir teknolojisi ve akıllı sözleşmeler kullanarak doğrudan takas yapabilir, ödünç verebilir, ödünç alabilir ve ticaret yapabilir. Adil, özgür ve açık bir dijital pazar – en azından teoride. Pratikte, en azından şimdilik, gerçek her zaman bu değildir. Bu yeni, dijital finans piyasası hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Defi Nedir? Decentralized Finance

Defi ile Bitcoin Arasındaki Fark

Bitcoin, kendi blok zincirinde çalışan ve çoğunlukla bir değer deposu olarak kullanılan merkezi olmayan bir dijital para birimi olsa da, DeFi,   Bitcoin ve Ethereum gibi halka açık blok zincirleri üzerine kurulmuş finansal hizmetleri tanımlayan bir kavramdır. Kendi kripto para birimi varlıklarına karşı faiz kazanmak veya borç almak içindir. DeFi, alım satım, borçlanma, borç verme ve türevler gibi finansal hizmetler etrafındaki çeşitli uygulamalardan oluşur.

Defi Nasıl Çalışır?

DeFi, garantörler gibi aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırmak için finansal hizmetler sağlamak için kripto para birimleri ve akıllı sözleşmeler kullanır. Bu tür hizmetler arasında borç verme (kullanıcıların kripto para birimlerini ödünç vererek ayda bir değil dakikalar içinde faiz kazanabilecekleri), anında kredi almak, bir komisyoncu olmadan eşler arası ticaret yapmak, kripto para biriminden tasarruf etmek ve kripto para biriminden daha iyi bir faiz oranı kazanmak yer alır. Bir banka ve hisse senedi opsiyonları ve vadeli işlem sözleşmeleri gibi türevler satın almak.

Önerilen İçerik

Metaverse Nedir?

Eşler arası ticari işlemleri kolaylaştırmak için kullanıcılar, çoğu Ethereum ağında bulunabilen dApp’leri kullanır. Daha yaygın olarak kullanılan DeFi hizmetleri ve dApp’ler arasında madeni paralar (Ether, Polkadot, Solana), sabit paralar (değeri ABD Doları gibi bir para birimine sabitlenir), jetonlar, dijital cüzdanlar (Coinbase, MetaMask), DeFi madenciliği (aka likidite) bulunur.

DeFi açık kaynaktır, yani protokoller ve uygulamalar teorik olarak kullanıcıların incelemesi ve yenilik yapması için açıktır. Sonuç olarak, kullanıcılar kendi dApp’lerini geliştirerek benzersiz fırsat kombinasyonlarının kilidini açmak için protokolleri karıştırabilir ve eşleştirebilir.

Defi Nedir? Decentralized Finance

Akıllı Sözleşme Nedir?

İki taraf arasında dijital bir anlaşma görevi gören bilgisayar kodudur. Akıllı bir sözleşme bir blok zincirinde çalışır ve halka açık bir veri tabanında saklanır ve değiştirilemez. Blok zinciri akıllı sözleşmeleri işlediğinden, üçüncü bir taraf olmadan otomatik olarak gönderilebilir. Eşler arası işlem, yalnızca sözleşmedeki koşullar karşılandığında kapatılır.

Akıllı sözleşmelerin bariz faydası, geleneksel kredi vermeyle ilgili birçok riskten kaçınan bir aracı kullanmadan kripto para biriminizi ödünç almanız ve ödünç vermeniz için oluşturulabilmeleridir. Örneğin, bir borçlu bir kredideki yükümlülüklerini yerine getiremezse, borç vereni fonlarını basitçe geri alabilir ve teminat ihtiyacını gereksiz hale getirir. Ayrıca, DeFi tasarruf hesapları, bankalardaki tasarruf hesaplarıyla aynı şekilde çalışabilir, ancak daha yüksek faiz oranları sunabilir veya platforma bağlı olarak günlük, haftalık veya aylık ödeme yapabilir.

Uyarı: bilenyazar.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması bilenyazar.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. bilenyazar.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.